2011 05 22

Prieš rungtynes:

http://www.sfl.lt/naujiena/1935-4_turas_ar_gali_viltis_b_divizione_laimeti_/

 

Salininkai – Viltis. 2011 05 22 sekmadienis, 16 val.,  Salininkų stadionas

 

Ar Viltis po šio turo pakeis komandos pavadinimą į NEViltis?

 

Be jokios abejonės – turo mačas. Nors ir susitinka ne pirmaujančios komandos, tačiau intrigos čia netrūksta jau dabar. Salininkai pagaliau pelnė pirmus taškus. Ir ne bet kokį vieną, o visus tris. Ir ne prieš bet ką, o prieš patį Carlsbergą. Įdomus faktas tas, jog pergalė iškovota išvykoje Nemenčinės stadione, kuris yra geroookai didesnis už namų stadioną, kuriame šiame ture salininkiečiai priimą Viltį. Tą pačią, kuri niekaip nesugeba pelnyti B divizione pirmos pergalės... Nepamirškime, jog šįkart komandos žais sumažintų matmenų aikštelėje. Ką tai reiškia? Kad Viltis neišvengiamai turės keisti savo žaidimo braižą. O tai jau dabar įdomu. Kaip jiems seksis? Logiškai mąstant, sektis gali dvejopai: gerai arba blogai. Mąstant dar logiškiau, komanda turės neišvengiamai žaisti aštriau. Nepakatalinsi kamuoliuko aikštėj, kur varžovai nori nenori stovi prie pat – juk nedideliame plote jų neištampysi. Salininkai ant bangelės, o Vilčiai realiai nėra ko prarasti. Tai turas įrodyti, jog pastariesiems B divizionas tikrai pats tas. Jei pralaimima ir dabar, tai atsiduriama lentelės dugne. Ir į priekį gerokai paleidžiamos kelios komandos.... Salininkiečiai tuo tarpu paanalizavę savo istorinius faktus, randa labai įdomių sąsajų su praeitu sezonu – komanda po pirmų trejų rungtynių taip pat turėjo tik varganus tris taškelius. O kuo visa tai baigėsi? Pamenat? Įdomu, ar ir B divizione pasikartos toks Salininkų šuolis?..  Faktas tas, jog prieš Viltį kažkodėl visos komandos užsiveda. Čia gal svečių komandos pavadinimas visiems suteikia viltį juos nugalėti. Salininkai praeitame ture gavo gerą pamokėlę, kaip žaisti ant kontrų. Todėl šia patirtimi, tikėtina, jog ir naudosis. J.Račko pelnė savo pirmąjį įvartį, ir tikrai norės vėl pasižymėti. Tuo labiau, jog gausus žiūrovų skaičius garantuotas. Juk pergalės pritraukia į stadionus! Salininkų komandos vadovas P.Janušauskas sako, jog komanda nosies neužrietė po pergalės prieš Carlsbergą. Nes tai tik mažas žingsnelis į didelį tikslą. Komandai šįkart negalės padėti jaunasis perspektyvus Mindaugas Spiečius, kuriam nepavyko išnaudoti kelių progelių praeitame ture su aludariais, tačiau pavyko užsidibrti antrą sezone geltoną kortelę. Apskritai nuotaika komandoje tikrai gera. O ir kitaip juk būti negali. Visgi pirmos trejos rungtynės buvo žaistos prieš realiai potencialius pretendentus į medalius. Dukart pralaimėta ne taip jau beviltiškai, ir pagaliau trečiu bandymu pasiekta saldi pergalė. Apetitas juk auga bevalgant. Tai gi, stalai Salininkuose jau ruošiami. Ar į šią puotą bus pakviesta Viltis?

 

Apžvalgininko prognozės: 2:2. Po pirmo kėlinio 1:0 pirmaus šeimininkai. Po to persvers Viltis. Jurka dės vieną.

 

Pirmoji Salininkų pergalė namuose ir eilinis Vilties kluptelėjimas

 

Prieš šio turo rungtynes oficialioje Vilties svetainėje švietė straipsnio, anonsuojančio išvykos į Salininkus svarbą, pavadinimas – Pirmosios pergalės belaukiant. Dabar jau mes visi žinome – tos pirmosios pergalės dar reikės mažų mažiausiai savaitę palaukti... Viltis į rungtynes vyko pakilios nuotaikos – juk prieš kelias dienas ketvirtadienį kontroversiškoje taurės dvikovoje įveikė vieną B divizionų lyderių – Olimpijos ekipą. Tačiau šią nuotaiką gerokai sugadino šeimininkai, kurie praeitame ture tokią pačią kiaulę pakišo ir aludariams. Tai gi, salininkiečiai 2:1 patiesė svečius ir iškovojo antrą pergalę iš eilės, ir, kas ypatingai džiugu gausiai eilinį kartą į varžybas susirinkusiems vietiniams žiūrovmas, pirmą pergalę namuose. Rungtynėse didelių netikėtumų nebuvo – kamuolį dažniau ir ilgiau kontroliavo svečiai – Vilties futbolininkai. Tai jau tiek įprasta, jog, matyt, to ir rašyti net nereikia. Tuo tarpu salininkiečiai daugiau pasirinkę gynybinę taktiką nuo pat pradžių gana sėkmingai tas Vilties atakas likviduodavo. Pirmajame kėlinyje ypatingai jautėsi svečių noras kaip galima greičiau pramušti šeimininkų gynyba, todėl žiūrovams iki infarkto trūko nedaug net kelis kartus. 13 min Viltis uždirba baudos smūgį ties labai pavojingu maždaug 18 m atstumu nuo šeimininkų vartų. Kamuolys smūgiuotas gal ir nelabai pavojingai, tačiau salininkiečių vartininkas jį sugeba atmušti prieš save, ir čia pirmiau už kitus prišokęs viltietis P.Bogdevičius atlieka savo juodą darbą. 1:0 Viltis priekyje! Po praleisto įvarčio Salininkai kiek sutrinka. Bet sugeba susiimti ir žaidimą palygina, kurdama net kelias progeles greitose atakose. Kaip įprasta aktyviai žaidęs Jurka (J.Račko) išveda į pavojingą ataka T.Skinderį, tačiau šis smūgio momentą pramiega. Dar po kelių atakų geros progos neišnaudoja I.Jonaitis, kuris mažadaug nuo 11 m žymos bando sušaudyti vartininką. Pastarasis su magnetu ant krūtinės ir kamuolį traukia. Kai jau žaidimas palygintas, reikia ir rezultatą palyginti. Čia jau nuoširdžiai pasidarbavo Salininkų labui Vilties vartų sargas ir gynėjai. J.Račko skersuotą kamuolį Vilties vartininkas bando kumščiuoti, nepataiko, o prie tolimo virpsto miegančius gynėjus lenkia M.Rimašius sukeldamas ant kojų visą Salininkų miestelį (Ką? Ai, visą Vilniaus miesto Salininkų rajoną). Kėlinio pabaigoje standartą bando išnaudoti Jurka, tačiau kiek netiksliai... Per pertrauką skambanti muzika žaidėjus įkvepia ne mažiau įdomiai kovai antrame kėlinyje.

Antrame kėlinyje Vilties atakų mašina pristojo. Ar nuovargis, ar dar kažkas paveikė komandą, bet jau to noro, koks buvo pirmajame kėlinyje, nebuvo matyti nė per kur – dauguma žaidėjų po aikštę tiesiog vaikščiojo. Jei tai darytų kokie Mažosios statybos veteranai, tai suprasčiau, bet gan keistoka matyti tai darančius jaunuosius Vilties narius. Kas gi nutiko komandai antrame kėlinyje? O šiuo pasyvumu naudojasi šeimininkai – kombinacija nuo kamuolio išmetimo iš užribio emocingasis Kęstas Kudrišovas-M.Kodz-V.Stakutis išveda pastarąjį į akistatą su varžovų vartininku ir Vilius-Jurgis savo šanso nebarsto vėjais. 2:1 ir šeimininkai priekyje. O tribūnose tokios aistros, kad ohoho – dainuojamos dainos, trypiama kojomis, iš džiaugsmo laužomos betoninės tribūnų atramos, dunda būgnai. Viltis bando kažką keisti. Bet apart kelių kiek pavojingesnių smūgių nieko sukurti tądien nepavyko. Atvirkščiai, šeimininkų žaidėjas E.Zelenkevič iššoka vienas prieš Vilties vartininką ir turi galimybę sudėlioti taškus mače. Pagaili jaunuolis Vilties. Nenori atimti vilties iš šios jaunos komandos... Galutinis rezultatas – 2:1 Salininkų naudai!

Po rungtynių Vilties vadovas Mindaugas užsiminė apie tamsiąją magiją: „Juodas etapas čia“. Įdomu, kas iš varžovų taip užkeikė jaunuosius viltiečius, kuriems taip nesekasi? Niekaip kitaip nepavadinsi tiek neišnaudotų progų ir tokias vaikiškas klaidas gynyboje, po kokių ne vienam rimtai vyrui nusvirtų galūnės. Rankos. O ką jau kalbėti apie jauną Vilties kolektyvą... Ir kada gi, pone Mindaugai, tas toks juodas etapas baigsis? „Po poros savaičių, manau, turėtų baigtis tos kvailos klaidos gynyboje“, - būsimų puolėjų viltis žlugdo Vilties vadovas. ‚Lygiosios būtų dėsningesnis rezultatas“, - ryškiai be nuotaikos tęsia Mindaugas. O ir iš kur čia gali būti ta nuotaika, kai visa komanda siekia tam tikro tikslo, o po to tik boom ir gaunamas žioplas įvartis. Ir tokia situacija kartojasi ne pirmose varžybose. Nors imk ir visiems nueiti į bažnyčią. Taip draugiškai, už rankyčių susiėmus.