2013 METAI

KALĖDŲ BELAUKIANT

  Gruodžio 20 d. “Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centre “Šaltinis” vyko renginys “Kalėdų belaukiant”. Centro ugdytiniai kartu su vadove išplėtė pastatytą spektaklį pagal autorių O. Proisleris iš knygos “Raganiukė” . Kiekvienas vaikas labai puikiai įsijautė į savo vaidybinį personažą, jautė jo nuotaiką, išgyvenimus, pakilimus ir nuopolius. Tokiu būdu jie mokėsi sceninio judesio. Renginyje dalyvavo tėveliai, seneliai, broliai ir sesutės. Renginį paįvairino puiki savanorių komanda, atvykusi iš Šeimos centro „Kartu saldu“, kuri organizavo edukacinę programą “Kristaus gimimas”. Visą renginį vainikavo kalėdinės dovanėlės atplukdytos iš Vokietijos. Vaikų akys trykšte tryško iš džiaugsmo. Dauguma šių vaikų pirmą kartą tokias dovanėles laikė savo rankose. Švente džiaugėsi ne tik vaikai, bet ir visi renginio svečiai ir dalyviai.

Vitalija Marijona Zaleckienė

Gelbėkit vaikus Salininkų vaikų dienos centro Šaltinis direktorė

KALĖDINĖ AKCIJA „STIPRINKIME VIENI KITUS“

 „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centras „Šaltinis“ nuo gruodžio 9 iki 20 d. vykdė kalėdinę akciją, kurios tikslas aplankyti neįgalius, vienišus ir garbaus amžiaus žmones. Akcijos metu rinkome sausus maisto produktus, saldumynus, kepėme kūčiukus, vaikai gamino kalėdines eglutes ir angelus ant kurių užrašė sveikinimus ir nuoširdžius palinkėjimus. Lankydami likimo nuskriaustus žmones dalinomės gyvenimo patirtimi, artėjančių Kalėdų nuotaikomis, tradicijomis ir kultūra. Vaikai buvo labai smalsūs, daug klausinėjo, stebėjo. Grįždami atgal į centrą pasidalinome asmeniniais išgyvenimais. Tai buvo kiekvienam iš mūsų asmeninė patirtis, o ypač vaikams. Jie suprato, kad didžiausia žmogui dovana yra SVEIKATA. Ją reikia tausoti, rūpintis, būti nešališku sveiko gyvenimo būdui, mylėti ne tik save, bet ir savo artimą ir bet kurį šalia esantį. Kaip nuostabu daryti gerus darbus. Juk tiek nedaug reikia, kad jaustumeis geriau. Mums talkino Vilniaus miesto savivaldybės paramos centras, VO “Gelbėkit vaikus” nariai ir savanoriai – Salininkų gimnazijos moksleiviai. 

Vitalija Marijona Zaleckienė

Gelbėkit vaikus Salininkų vaikų dienos centro Šaltinis direktorė

PROJEKTAS  „TEATRAS IR KNYGA“

“Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centras „Šaltinis“ lapkričio 28 d.  dalyvavo projekte „Teatras ir knyga“, kuris vyko A. Mickevičiaus bibliotekoje. Projekto tikslas – skatinti vaikus skaityti knygas ir padėti jiems atsiskleisti saviraiškoje. Projektą sudarė keturi etapai: I – vaikai skaitė vokiečių autoriaus O. Proislerio knygą „Raganiukė“; II – etapas,  Jaunimo teatre žiūrėjo spektaklį „Raganiukė“ ; III – piešė piešinius; IV - etapas, vaikai padedami vadovo patys pastatė mini spektakliuką, kurį ir pristatė bibliotekos svečiams ir dalyviams renginyje „Valpurgijos rytmetis“. Vaikai bibliotekos svečius nustebino savo išradingumu, gebėjimais ir talentu. 

VASARA PALANGOJE

  Šiais metais vaikai turėjo puikią galimybę nuvažiuoti prie jūros, su saule, bangomis ir kopomis, aplankant kultūros objektus, propaguojant sveiką gyvenimo būdą,  praleisti kupiną vasaros įspūdžių savaitę. Vaikai ne tik statė smėlio pilis, maudėsi jūros bangose, kūrė smėlio paveikslų galeriją, dalyvavo orientacinėse varžybose, bet ir pramogavo atrakcionų parke, važinėjosi įspūdingais keturračiais, smaguriavo įvairiais skanėstais, aplankė žymias kultūros vietas – skulptūrų parką, botanikos sodą, gintaro galeriją, kurioje vyko edukacinė programa vaikams „Gintaro kelionė“. Ugdytiniai daug sužinojo apie gintaro kelionę nuo jūros iki galerijos. Turėjo puikią galimybę kartu dalyvauti gintaro kelionėje. Vaikai aplankė skulptoriaus Andriaus Petkaus smėlio skulptūrų muziejų, kuriame skulptorius pristatė viso pasaulio animacijos personažus. Muziejuje vaikai taip pat dalyvavo edukacinėje programoje „Būsiu skulptorius“. Turėjo išties puikią galimybę pirmą kartą pamatyti didžiules smėlio skulptūras, išgirsti kaip jos buvo statomos ir išbandyti tikro skulptoriaus darbo įrankius, kurių pagalba buvo sukurti animacijos personažai.

Nepamiršome ir Palangos tilto nuo kurio tą vakarą stebėjome nuostabų saulėlydį. Kai su vaikais nukeliavome iki tilto pabaigos, saulė buvo dar aukštai, ir netrukus pasislėpė už debesies. Tilto gale vaikai pamatė didžiulę lentą, kuri buvo aprašinėta tūkstančių žmonių vardais. Jie ėmė ieškoti savo vardų, artimųjų, vėliau rašikliu paliko savo vardų raides. Skendėjome šurmulyje. Staiga iš po debesies išlindo ryški, raudona saulė.... Pabandžiau atkreipti vienos, kitos  mergaitės dėmesį, tačiau pavyko ne iš karto. Aptarėme saulėlydį, kaip keičiasi šviesos ir spalvų spektras. Paprašiau, kad jos pastebėtų ir pasakytų, kokias figūras įžvelgia danguje. Pati pasakiau, kad matau karaliaus sostą, nuo čia ir prasidėjo vaikų svajonės, nedrąsiai ėmė skleistis meniniai – kūrybiniai gebėjimai. Aplink esantys poilsiautojai sukluso; vieni mielai šypsojosi, kiti įdėmiai klausėsi, treti įsiliejo į bendrą smagų pašnekesį. Nuostabu, kiek nedaug reikia, kad vaiką pakreiptum teisinga linkme.

Į namus vaikai sugrįžo gerai pailsėję, pilni įspūdžių ir dėkingi.

VAIKŲ DIENOS CENTRE „ŠALTINIS“ NUO VASARIO 12 D. IKI 22 D. VYKO SVEIKATINGUMO PROJEKTAS “SVEIKAS ESU – KITIEMS PADĖTI GALIU”

Visų vaikų vardu nuoširdžiai dėkojame farmacijos kompanijai ROCHE, kad esate neabejingi likimo nuskriaustiems vaikams.

Sveikata - didžiausias žmogaus turtas.

Vaikų dienos centre „Šaltinis“ nuo vasario 12 d. iki 22 d. vyko sveikatingumo projektas “Sveikas esu – kitiems padėti galiu”. Projektas buvo vykdomas keliais etapais.

I –  Etapas.

Vaikai buvo plačiau supažindinti su sveika gyvensena, sveika mityba, visos sveikatos stiprinimu. Ugdytiniai grupelėse analizavo sveikos mitybos piramidę. Buvo pastebėta, kad piramidėje atsirado ir vietos vandeniui, kuris labai svarbus žmogaus organizmui. Dabar vaikai žino kokių sudėtinių maisto dalių reikia jaunam organizmui, kad jis gerai augtų, vystytusi ir būtų sveikas.

II – Etapas.

Viktorina “Mano kūnas – mano tvirtovė”. Vaikai dar stipriau įtvirtino savo žinias apie sveiką mitybą, sveiką gyvenseną, viso kūno stiprinimą.

III – Etapas.

Sveiko maisto paruošimas ir gamyba. Šis projekto etapas vaikams patiko labiausiai. Buvo supirkti sveiki produktai. Vaikai susiskirstę grupelėmis ir apsijuose prijuostėlėmis, kibo į darbus. Vieni gamino sveikas salotas, kiti ruošė sveikuolių desertą, treti gamino jogurtus ir ketvirti plakė vaisinius pieno kokteilius, spaudė šviežias sultis. Vaikai turėjo puikią galimybę mokytis paruošti, gaminti sveiką maistą, ragauti, kurti savo sveikos mitybos receptus ir jais pasidalinti su kitais. Vaikų žodžiais tariant: - to dar nebuvo. Šio projekto dėka vaikų dienos centras įsigijo sulčiaspaudę. Dabar vaikai šviežias sultis galės gerti kada tik panorėję. Kadangi daugelis jų gyvena soduose, tai manome, kad vaisių ir daržovių nestigsime. Paklausti vaikai ką jie mėgsta gerti, dauguma atsakė limonadą. Dabar mes visi kartu nusprendėme, kad limonadą pakeisime į šviežias sultis. Taip po truputi keisime įpročius ir požiūrį į sveiką mitybą.

IV – Etapas. Judrieji, sportiniai žaidimai gryname ore. Vyko Sniego senio lipdymo varžytuvės.

Šio projekto įkvėpti dalyvavome Visuomenės sveikatos programos konkurse, kuris buvo paskelbtas savivaldybėje. Labai tikimės šio projekto tęstinumo.

VO  „Gelbėkit vaikus“ Vilniaus struktūrinio padalinio pirmininkė Vitalija Marijona Zaleckienė

„DVI MAŽOS MERGAITĖS“ - SOCIALINĖ KAMPANIJA PRIEŠ PREKYBĄ ŽMONĖMIS

Vasario 7 d. vaikų dienos centre „Šaltinis“ vyko socialinės kampanijos prieš prekybą žmonėmis „Dvi mažos mergaitės“ pristatymas. Renginyje dalyvavo VO  „Gelbėkit vaikus“ metodinio centro „Duok ranką“ darbuotojos.

Prekyba žmonėmis – viena didžiausių ir grėsmingiausių socialinių problemų visame pasaulyje. Skurdas, ekonominiai, politiniai, socialiniai ir kt. sunkumai, geresnio gyvenimo siekis skatina daugelį žmonių, tarp jų ir jaunos moterys.

Vaikams buvo pristatytas animacinis filmukas. Būtent tokius likimus iliustruoja „Dvi mažos mergaitės“ ir jaunas moteris, palikti gimtuosius namus ir ieškoti laimės kitur. Deja, tokie ieškojimai kartais gali virsti tikru košmaru.

Kas yra „Dvi mažos mergaitės“?

„Dvi mažos mergaitės“ – tai trumpas animacinis filmukas, orientuotas į jaunas moteris iš Rytų Europos, siekiant perspėti jas apie prekybos žmonėmis pavojų. Šis filmukas yra sukurtas konsultuojantis su grupe moterų iš Albanijos, kurios tapo prekybos žmonėmis aukomis, tačiau buvo išgelbėtos dėka Poppy projekto, skirto teikti pagalbą prekybos žmonėmis aukomis tapusioms moterims.

Socialinė kampanija Rytų Europoje „Dvi mažos mergaitės“ (finansuojama Didžiosios Britanijos paramos fondo Comic Relief bei Tudor Trust, ir kt.) pradėta įgyvendinti 2009 m. sausį.

Kampanijos tikslas – perspėti jaunas moteris iš Rytų Europos apie prekybos žmonėmis pavojų, kuris dažnai paslepiamas po gražiais pažadais gauti pelningą darbą užsienyje. Neretai šie pažadai pasibaigia merginų ir moterų pardavimu į prostituciją ir ilgais pažeminimų, kankinimų ir žiaurumo metais. Kampanijos dėka siekiama tiek skatinti prekybos žmonėmis prevenciją, tiek didinti problemos žinomumą visuomenėje. Šiuo metu „Dvi mažos mergaitės“ yra platinamas 13 Rytų Europos šalių.

Viena šių šalių yra ir Lietuva, kurioje filmuką platina mūsų organizacija.

VO  „Gelbėkit vaikus“ Vilniaus struktūrinio padalinio pirmininkė Vitalija Marijona Zaleckienė