2015 METAI

2015 GRUODIS

  Gruodžio 1 d. Vaikų dienos centre lankėsi atstovai iš G4S įmonės, kurie prieš mėnesį organizavo vaikams piešinių konkursą „Mano pasaulis“, „Mano angelas“. Konkurso tikslas buvo skatinti vaikų kūrybiškumą ir saviraišką. Konkursas buvo organizuojamas tarp penkių Vaikų dienos centrų. Pirmą vietą laimėjo „Gelbėkit vaikus“ Šnipiškių vaikų dienos centro „Spindulys“ auklėtinė Viktorija Tamošiūnaitė . G4S įmonė išleido 2016 m. kalendorių, kurio titulinį lapą papuošė pirmos vietos konkurso nugalėtojos piešinys. Šiuos kalendorius įmonės atstovai padovanojo visiems dienos centrams ir patį didžiausią plakatą, kuriame buvo sukelti visų, dalyvavusių konkurse vaikų piešiniai. G4S įmonės atstovai daug dėmesio skyrė bendravimui su vaikais ir kiekvienam įteikė dovanėles, kurios pradžiugino kiekvieną.

Gruodžio mėnesį  Salininkų vaikų dienos centro “Šaltinis” ir Pagirių vaikų dienos centro projekto “Žingsnis po žingsnio” ugdytinius palytėjo LYONESS angelas, kuris gruodžio 9 d. vaikams padovanojo patį nuostabiausią spektaklį “Pyp pyp”, kurį pristatė Keistuolių teatro aktoriai. Dar neviskas. Po spektaklio į sceną atkeliavo Kalėdų Senelis, kuris kartu su vaikais šoko, dainavo ir džiūgavo. Foje vaikų laukė kalėdinės dovanos, fotografas, picos, sultys ir dar neviskas. Visą renginį vainikavo specialiai vaikams iškeptas LYONESS tortas, kuris burnoje tirpte tirpo savo neapsakomu skoniu. Nors už lango ir nebuvo sniego, bet vaikams tai buvo pačios balčiausios ir įspūdingiausios Kalėdos. Įmonė “LYONESS Lietuva” centro vaikus pradžiugina jau nepirmą kartą, teikdami paramą ir organizuodami šventinius renginius.

Gruodžio 20 d. žurnalistė, Daiva Tamošiūnaitė vaikams padovanojo nuostabų kalėdinį renginį „Dubingių žirgyne“. Vaikai besivaišindami jaukiame restorane galėjo grožėtis manieže jojančiais žirgais, kurie žavėjo savo grakštumu ir šventiniu pasirodymu. Centro ugdytiniai turėjo galimybę patys pajodinėti  poniais ir susitikti su Kalėdų Seneliu, kuriam pristatė savo trumpą kūrybinį pasirodymą. Už tai vaikai gavo dovanų ir asmeninę nuotrauką su Kalėdų Seneliu. Centro ugdytiniai atsidėkodami už nepakartojamą renginį žurnalistei, restorano direktorei ir vadybininkei  padovanojo savo rankom išlankstytas kalėdines eglutes. Kupini džiaugsmo ir pakilios nuotaikos vaikai laimingi sugrįžo į namus.

Gruodžio 21 d. centro ugdytiniai kartu su vadove lankėsi „Gelbėkit vaikus“ būstinėje, kurioje buvo organizuojamas piešinių konkurso „Mano angelas“, „Mano svajonė“ paroda.  Čia taip pat vaikų neišleido be dovanų, saldainių, gardumynų ir gerų emocijų. Vaikai atsidėkodami padovanojo savo pieštus atvirukus. Kelionė tuo nesibaigė. Centro auklėtiniai pasuko į Katedros aikštę pasidžiaugti nuostabia kalėdine eglute, kurioje vaikai buvo pakviesti pasiklausyti pasakos. Tai vaikams paliko neapsakomą įspūdį, kad eglutės  viduje jie ne  tik klausėsi pasakos, bet ir bendravo su pasakos personažu.

Paskutinė kelionės stotelė vaikams buvo gyvų tropinių drugelių paroda. Tai nuostabus gamtos kampelis vidury žiemos, kur vaikai galėjo ne tik susipažinti su nematytų, neregėtų drugelių dydžiu ir įvairove, bet ir pagilinti savo turimas žinias,  išgirsti subtilybes, kurios būdingos drugelių pasaulyje.

Gruodžio 23 d. Vaikų dienos centre vyko kalėdinis renginys “Kalėdų belaukiant” . Vaikai kalėdinėmis dekoracijomis papuošę centro patalpas nekantriai laukė šios dienos, kurios metu buvo padengtas Kūčių stalas, ant kurio buvo pagrindiniai patiekalai, nepamirštas ir Kalėdaitis. Auklėtiniai buvo supažindinti su lietuviškomis tradicijomis, papročiais ir žaidimais. Renginio metu jautėsi tikroji kalėdinė dvasia. Vaikai labai pagarbiai, kultūringai elgėsi vieni su kitais, įdėmiai  klausėsi įvairių pasakojimų ir nutikimų. Renginį vainikavo kalėdinės giesmės ir skambus vaikų juokas.

Nuoširdžiai dėkojame fiziniams asmenims, Izoldai ir visai jos palaikymo komandai, įmonėms, įstaigoms, kurios prisidėjo prie „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ projekto „Šaltinis“ ir Pagirių vaikų dienos centro projekto „Žingsnis po žingsnio“ vykdymo ir paramos. Dėkojame KPMG-Baltics, kuri prisidėjo ir labai daug pastangų įdėjo vienai iš globojamų Vaikų dienos centro šeimų.

Jūsų visų indėlis vaikams – daro didelius stebuklus. Mes labai tikimės, kad užsimezgę šilti ir draugiški bendradarbiavimo santykiai padės mums siekti projekto tęstinumo, o šie  vaikai turės žymiai daugiau galimybių save išreikšti, tobulinti savo gebėjimus, ugdyti socialinius įgūdžius bei pagilinti ir pritaikyti savo turimas žinias realiame savo gyvenime.

Jūs esate tikrieji jų gyvenimo angelai.

Dėkojame visiems.

Vitalija Marijona Zaleckienė

JUNGTINIŲ TAUTŲ VAIKO TEISIŲ KONVENCIJOS DIENAI PAMINĖTI

  Nuo lapkričio 10 iki 20 dienos „Gelbėkit vaikus“ Vilniaus struktūriniame padalinyje, kuriame veikia penki vaikų dienos centrai vyko edukacinės programos tema „Teisės ir pareigos“. Visą šį laikotarpį vaikai kartu su centro darbuotojais kalbėjosi apie Vaiko teisių konvenciją, jų teises ir pareigas, žaidė įvairius žaidimus, kad geriau prisiminti ir įsisavinti turimas žinias ir gebėjimus. Kiekvienas centras ruošė plakatus, kurių tema buvo „Teisių ir pareigų draugystė“. Veikla buvo organizuojama tiek individualiai, tiek grupėse. Minėjimo metu susitikę centrai pristatė savo kūrybinius darbus, kuriuose atsiskleidė vaikų meniniai gebėjimai. Visą šį renginį vainikavo pramoga vaikams „SKYPARK“, kuriame vaikai turėjo puikią galimybę pasimėgauti batutais, krepšiniu,  didžiaisiais stalo žaidimais. Po renginio visi laimingi sugrįžo į namus. Dauguma vaikų minėtame parke lankėsi pirmą kartą.                          

Lapkričio 11 d. Salininkų vaikų dienos centrą „Šaltinis“ aplankė VO „Gelbėkit vaikus“ atstovai, kurie domėjosi vaikų laisvalaikio užimtumu, veikla, pomėgiais, jų poreikiais ir daug dėmesio skyrė bendravimui su vaikais, žaidė įvairius žaidimus, dalijosi patirtimi. Kaip visada belaukiant svečių vaikai sulaukė ir dovanų. 

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ direktorė              

TIKROS VARŽYTUVĖS

  Spalio 28 d. Salininkų vaikų dienos centre vyko tikros varžytuvės. Į svečius atvyko vaikai iš Fabijoniškių vaikų dienos centro “Svajonių laivas”. Po susipažinimo žaidimo vyko įteptas šaškių turnyras. Pirmąją vietą tarp centrų laimėjo Andžej Raiževski iš Salininkų VDC. Po šaškių turnyro vyko dėlionių rungtis. Ją laimėjo grupė vaikų iš Fabijoniškių. Vėliau buvo organizuojamas plakatų piešimas, tema „Draugystė“. Nupiešę plakatus grupės pristatė savo darbus ir įteikė vieni kitiems. Po atkaklių kovų ir kūrybingų darbų visi draugiškai susėdo prie arbatos puodelio, kurio metu vyko šiltas bendravimas. Tačiau dar nepabaiga. Salininkų VDC auklėtinės, Dovilė ir Džiuljeta buvo paruošusios viktoriną apie Lietuvą ir Europos sąjungą. Mergaitės viktorinai ruošėsi iš Bumsių žaidimo. Šis žaidimas įtvirtino vaikų žinias ir praplėtė jų akiratį. Viktoriną laimėjo nenugalima draugystė.

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ direktorė

SULAUKĖME ŽURNALISTŲ DĖMESIO

  Spalio 16 d. Salininkų vaikų dienos centrą “Šaltinis”  ir Pagirių vaikų dienos centrą aplankė žurnalistė Daiva Tamošiūnaitė, režisierė  p. Lilija ir vaikų pamėgtas operatorius p. Vincas. Žurnalistų komanda domėjosi vaikų laisvalaikio užimtumu, kūrybingumu  bei patalpomis, artėjant šaltam sezonui. Vaikai labai džiaugėsi sulaukę svečių, maloniai bendravo,  pristatė savo gebėjimus, pasakojo apie  pomėgius. Vaikams didelį įspūdį paliko operatoriaus kamera, apie kurią p. Vincas papasakojo plačiau.  Atsisveikinant su svečiais auklėtiniai įteikė savo pačių padarytus atvirukus ir palinkėjo gero kelio. Žurnalistų kelias nepasuko link namų, o nuvingiavo į Teresos namus, kur šeima augina keturis mažamečius vaikus , kurie trys iš jų lanko Pagirių vaikų dienos centrą. Šešių asmenų šeima gyvena dvylikos kvadratinių metrų namelyje.  Patikėti sunku, tačiau tai yra realybė. Žurnalistė  Daiva Tamošiūnaitė domėjosi Teresos šeima, kuri išgyvena tik iš pašalpų ir sezoninio darbo.  Jų gyvenamas namukas, kiauras, nesandarus, apkamšytas įvairiomis medžiagomis, stogas įlinkęs, lyjant varva ant galvos, tačiau draugiškai Teresos šeimai vietos užtenka visiems, net ir trims rainiems katinukam, kuriuos vaikai begalo myli. Apšiltinti savo namuką Teresa su vyru galimybių neturi jokių. Artėjant šaltam periodui Teresai ir jos vyrui kyla didžiulis nerimas, kad vaikai nesušaltų, nesirgtų ir išgyventų dar vieną artėjančią žiemą.

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ direktorė

RUDENS ATOSTOGOS 

  „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ ir Pagirių dienos centro ugdytiniai turiningai leidžia laisvalaikį ne tik centruose, bet ir už jos ribų. Jau eilę metų centras vykdo saugaus eismo programą.  Spalio 1 d. vaikai lankėsi policijos klubo klasėje, kurioje vyko saugaus eismo filmukų peržiūra bei diskusija. Turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su policininko profesija, darbo priemonėmis ir net pasimatuoti policininko spec. aprangą. Po susitikimo dauguma vaikų pareiškė norą būti policininku.

Spalio 27 d. centro vaikai lankėsi kino teatre „Pasaka“, kuriame žiūrėjo filmuką „Pakeliui į mokyklą“, dalyvavo edukacinėje programėlėje, kur vaikai susipažino su kino istorija ir apsilankė kino teatro operatorinėje. Vėliau auklėtiniai kartu su centro darbuotojais patraukė link Pinigų muziejaus. Jame vaikų smalsumas prie muziejaus stendų lydėjo po kelis kartus. Jie ne tik susipažino su pinigų įvairove, jos istorijomis Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Vaikams buvo galimybė dalyvauti edukacinėje programoje, kurioje vaikai atsisėdę prie kompiuterių atsakinėjo į viktorinos klausimus ir taip įsivertino savo gebėjimus. Po apsilankymo muziejuose visi patraukė pasigrožėti rudenišku Vilniaus miestu. Pakeliui užsuko ir į  Vinco Kudirkos aikštę.

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ direktorė

VASARAI PRASIDĖJUS

  Birželio mėnesį, kai mokykloje prasidėjo atostogos VDC "Šaltinis" tęsė savo darbą su vaikais. Pirmąjį vasaros mėnesį, prasidėjo edukacinės, pramoginės, aktyvaus poilsio kelionės, kurių metų buvo aplankytos vietovės pirmą kartą.

Birželio 17 d.  Salininkų vaikų dienos centro vaikai vyko į Fabijoniškių dienos centrą, kuriame buvo organizuojama edukacinė programa “Tapyba ant vandens”. Vaikai pirmą kartą buvo supažindinti su "Ebru" menu iš arčiau. Sužinojo šio meno atsiradimą, piešimo priemones ir iš ko jos pagamintos. Tuo metu, vaikai galėjo atskleisti savo meninius sugebėjimus spalvomis ant vandens ir visa tai perkelti į popieriaus lapą. Vaikai didžiavosi savo darbais, juos fotografavo, rodė vieni kitiems. Buvo pristatyta  piešinių paroda  Pagirių vaikų dienos centro patalpose. Po edukacinio užsiėmimo vyko futbolo, badmintono žaidimai kartu su Fabijoniškių vaikų dienos centro auklėtiniais.

Birželio 19 d. centro ugdytiniai  išvyko į "Skypark". Ši pramoga vaikams buvo kaip didžiausia atrakcija po įteptų mokslo metų. Čia galėjo žaisti žaidimus susibūrę i komandas, bendrauti su naujais draugais ir mėgautis įvairiausiais batutais.

Birželio 22 d. Salininkų VDC “Šaltinis” ir Fabijoniškių VDC “Svajonių laivas” traukiniu keliavo į dviejų dienų stovyklą Pamerkiuose. Šios stovyklos metu vaikai susipažino su  edukacine programa „Grikių "kelias"  nuo sėjimo iki patiekalų. Edukacinėje programoje išbandė grikių kūlimą su spragilu, grikių vėtymą, malimą senovinėmis girnomis, miltų sijojimą, tešlos maišymu, gardžiavosi grikiniais blynais ir pyragu. Blynai kaip blynai, bet grikių pyragas sukėlė vaikams nuostabą. Taip pat buvo supažindinti su arbatžolėmis, jų rinkimu, džiovinimu bei ragavo įvairių skonių arbatas. Pietums, patys vaikai surinko rūgštynių iš kurių buvo verdama rūgštynių sriuba lauke ant laužo. Stovyklos metu vyko aktyvūs žaidimai tokie kaip : tinklinis, futbolas, stalo tenisas, krepšinis, "Fanta", bei kiti grupiniai užsiėmimai ir įspūdingos maudynės Merkio upėje.

Prieš vakarienę bei poilsio laiku buvo organizuojamas pasivaikščiojimas senoviniame Dzūkijos kaime, miško ir  pušyno apsuptyje.

Birželio 29 d. buvo organizuojama išvyka į Kernavę.  Šios kelionės metu vaikai susipažino su  Kerniaus malūno veikla ir edukacine programa. Centro auklėtiniai turėjo galimybę pabandyti girnomis sumalti miltus, rėčiu juos išsijoti, dubenyje maišyti, kepti blynus ir juos ragauti. Taip pat susipažino su senovės žmonių buitimi, žemės ūkio padargais ir buitimi. Po edukacinės pamokėlės, aplankė Kernavės piliakalnius, susipažino su jos istorija.

Vaikų dienos centro ugdytiniai stovyklos metu, susirado naujų draugų, susidraugavo su Fabijoniškių centro vaikais, dalyvavo edukacinėse programose, kurių metu įgijo naujų įgūdžių ir praturtino savo turimas žinias. Stovyklos metu buvo ugdomi bendravimo bei bendradarbiavimo ir skatinami savarankiškumo įgūdžiai (buvimas be tėvų, lovų pasiklojimas, kambarių susitvarkymas...), kai kuriems vaikams buvo tikras kasdienybės iššūkis.

Liepos mėnesį Salininkų vaikų dienos centro ugdytiniai atostogavo Trakuose prie Galvės ežero. Maudynės, saulės vonios ir buvimas gamtoje padėjo vaikams atsipalaiduoti ir pailsėti. Pasivaikščiojimas po Trakų apylinkes, aplankant Užutrakio dvaro teritoriją, Angelų kalną, vaikai praplėtė savo kultūrinį akiratį.

Rugpjūčio mėnesį centro auklėtiniai turėjo išskirtinę galimybę 10 d. dalyvauti stovykloje prie jūros Šventojoje. Stovyklos metu buvo organizuojamos įvairios sportinės varžybos: vandens tinklinis, futbolas, virvės tempimas, linksmosios estafetės, kvadratas. Kiekvieną dieną vyko meniniai – kūrybiniai užsiėmimai įvairiomis temomis, veikė amatų dirbtuvėlės, įvairūs konkursai. o kur dar pačios nuostabiausios stovyklos krikštynos, naktinis turistinis žygis iki Latvijos pasienio, aplankant Žemaičių alkos kalną ir stebint krentančias žvaigždes, ieškant žvaigždynų dangaus skliaute. Šios stovyklos metu vaikai ne tik ilsėjosi ir pramogavo, tačiau buvo skatinamas kiekvienas vaikas atsiskleisti saviraiškoje, stiprinti savo sportinius gebėjimus, meninius, kultūrinius, ugdyti socialinius, darbinius, higieninius, bendravimo ir bendradarbiavimo įgūdžius.

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centras „Šaltinis“ jau eilę metų vykdo „Mergaičių programą“. Jos dėka mergaitėms vyksta užsiėmimai, kurių metu jos gali laisvai išsipasakoti tai kas joms rūpi, kas yra svarbu arba dėl kažkokių priežasčių kyla nerimas, nežino kaip pasielgti vienoje ar kitoje situacijoje.

Šiais metais rugpjūčio 11-13 dienomis mergaitėms, lankančioms dienos centrus buvo organizuojama bendroji stovykla Anykščių rajone. Stovyklos metu mergaitės aplankė istorines, kultūrines vietas, dalyvavo įvairiuose užsiėmimuose ir sugrįžo kupinos pilnos įspūdžių.

Štai tokia margaspalvė kaip plaštakė buvo mūsų vasara.

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ direktorė

GEGUŽIS – ŠEIMOS MĖNUO

   Vilniaus  struktūriniame padalinyje veikia penki Vaikų dienos centrai. Į kuriuos kiekvieną diena ateina apie 100 vaikų. 2015 m. gegužės mėnuo, buvo paskelbtas „Šeimos mėnesiu“.  Pagrindinis tikslas – stiprinti šeimos narių bendravimo bei bendradarbiavimo tarpasmeninius santykius per meninę kūrybinę veiklą. Centruose šurmuliavo ir turiningai laisvalaikį leido ne tik centro ugdytiniai, bet ir jų tėveliai, močiutės, broliukai ir sesutės. Gegužės 6 d. vyko pirmasis renginys skirtas mamyčių dienai paminėti ,,Tau mano mamyte“. Į renginį sugužėjo vaikų dienos centrų mamos. Vaikai gražiausių dainų žodžiais ir muzikos garsais sveikino savo mamytes.  Prie vaikučių nuoširdžių sveikinimų prisidėjo ir savanoriai, Vilniaus universiteto studentai ir S.Stanevičiaus vidurinės mokyklos šokių kolektyvas, vadovaujamas choreografės Rimos Česevičienės. Įmonė ,,Riešutėliai‘‘ prisidėjo prie mamų sveikinimų savo labai mielomis dovanėlėmis, kurias įteikė patys vaikai su savo sukurtais palinkėjimais. Taip pat buvo organizuojamas konkursas „Tai bent Šeimynėlė“ titului laimėti.  Visą mėnesį Vaikų dienos centrai vykdė dailės terapijos užsiėmimus, edukacines programas, ruošė ir gamino įvairias salotas, desertus, žaidė įvairius žaidimus, organizavo įvairias diskusijas, viktorinas, vyko proto mūšiai bei kvapnios arbatėlės popietės. Tėveliai ir vaikai stebino vieni kitus savo sugebėjimais, išmone, išskirtiniu dėmesiu.  Paskutinę gegužės savaitę visi dienos centrų vaikai ir tėveliai pramogavo Karolinos boulinge.

Visa „Gelbėkit vaikus“ dienos centrų bendruomenė džiaugėsi, kad visi kartu apsijungę gali sukurti puikų renginį, įdomias veiklas, padovanoti vieni kitiems gražių akimirkų, pasidžiaugti vieni kitais ir turiningai visą mėnesį leisti laisvalaikį kartu su savo šeimos nariais.

Dienos centrų vadovai ir darbuotojai dėkoja visoms šeimoms už akyvumą ir kūrybiškumą.

VO „Gelbėkit vaikus“ Vilniaus SP pirmininkė Vitalija Marijona Zaleckienė

SAVAITĖ BE PATYČIŲ !!!

  Kovo 23- 29 dienomis „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro projekto „Žingsnis po žingsnio“ ugdytiniai aktyviai dalyvavo patyčių problemų sprendime „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“. Vaikai dalijosi patirtimi, vedė diskusijas, žaidė žaidimus ir piešė plakatus. Darbas buvo organizuojamas tiek individualiai, tiek grupėse. „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“ kiekvienam vaikui paliko labai gilų suvokimą, kad nuo kiekvieno priklauso kito vaiko gera savijauta, emocijos,  mokymasis ir tikslų siekimas. Centro darbuotojai ir ugdytiniai ragina visus vaikus ir suagusius nelikti abejingiems.

ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO

  Nuo 2015 m. vasario mėn. projektas „Žingsnis po žingsnio“ sėkmingai pradėjo savo veiklą. Džiaugiamės, kad šiais metais į projekto veiklą galėjome įtraukti daugiau vaikų nei praeitus metus. Viso dalyvauja 11 šeimų ir 15 vaikų . Projekto tikslas Socialinės rizikos ir socialiai remtinose šeimose bei socialinių, psichologinių ir kitokių problemų turinčiose šeimose augantiems vaikams ir jų šeimos nariams sudaryti galimybę ugdyti ir stiprinti socialinius bei higieninius įgūdžius, užtikrinant laisvalaikio kryptingą užimtumą, suteikiant kompleksinę pagalbą, mažinant socialinę atskirtį ir tenkinant saviraiškos poreikius.