2014 METAI

Šv. KALĖDŲ BELAUKIANT

Šv. KALĖDŲ BELAUKIANT

Artėjant didžiosioms metų šventėms, visą advento laikotarpį vaikai  susikaupę centruose tiek grupelėmis , tiek individualiai, dalindamiesi kūrybiška darbo patirtimi, gamino įvairias šventines dekoracijas, karpė karpinius, kabino šviečiančius žaisliukus, ruošė šventinę programėlę.

Gruodžio 19 dieną, drauge pabūti  ir atšvęsti Kalėdas susitiko “Gelbėkit vaikus ”Salininkų vaikų dienos centro "Šaltinis" ugdytiniai, kurie dalyvauja skirtinguose projektuose. Tai projekto “Šaltinis”, vaikai iš Salininkų ir “Žingsnis po žingsnio” iš Pagirių kaimo.  Susitikimo metu buvo prisimintos šv. Kūčių tradicijos ir papročiai Kalėdų belaukiant. Centro direktorė pasakojo kaip senovėje buvo švenčiamos šios šventės, kokios buvo to meto gilios  tradicijos ir papročiai, įvairūs būrimai ir žaidimai. Vaikai pasidalino savo patirtimi, pasakojo kaip jie švenčia Kalėdas. Džiugu, kad vaikai žino, jog Kalėdos tai ne vien tik dovanų ir linksmybių metas, o Kristaus gimimo diena. Šventės metu vaikai sulaukė svečių iš "Kartu Saldu" bendruomenės. Centro ugdytiniai  buvo paruošę nuotaikingą programėlę, taip pat deklamavo eilėraščius, žaidė žaidimus. Svečiai atvyko ne tik su dovanomis, kuriomis ypatingai pradžiugino vaikus, bet ir buvo pristatyta smėlio piešimo terapija , “Angelo Gabrieliaus pranašyngas sapnas”.  Šventę vainikavo vaišių stalas, ant kurio vaikai suskaičiavo 12 patiekalų.

Šventė pavirto tikruoju stebuklu.         

   Didelę padėką norime išreikšti rėmėjams, kurie praskaidrina vaikų kasdienybę, tai šeimos  centrui "Kartu Saldu" ir savanoriams už veiklą ir dovanėles, parduotuvių tinklui "Rimi" Erfurto ambasadoriams už  šokaladą ir šviečiančius žaislus, Tadui Vizgirdai ir kompanijai TOM’s už batus vaikams, Izoldai Marcinonienei už labdarą vaikams ir šeimoms,    taip pat  dėkojame kompanijai “ERNST and “YANG” už paramą ir kitiems, kurie prisidėjo prie šventės.

 

Gražių ir prasmingų ateinančių  Naijųjų metų. 

SVEČIAI IŠ SEIMO

“Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centras “Šaltinis”, vykdydamas projektą “Žingsnis po žingsnio” kaimo vietovėje, Pagirių seniūnijoje gruodžio 12 d. sulaukė svečių iš seimo. Svečiai domėjosi vaikų laisvalaikio užimtumu, jų įvairove, dalinosi artėjančių švenčių nuotaikomis ir kalėdinėmis dovanėlėmis. Vaikai paklausti, kas juos pradžiugintų, išsakė savo svajones ir norus. Centro ugdytiniai atsidėkodami įteikė rankų darbo, savo pagamintus kalėdinius atvirukus. Vieni kitiems palinkėjo gražių artėjančių švenčių ir laimingų Naujųjų metų. 

Norime padėkoti  Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai už kalėdines dovanėles ir seimo svečiams už apsilankymą ir suteiktą dėmesį vaikams.

IŠVYKA Į ORO UOSTĄ

  Š. m. gruodžio 7 dieną, VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ vaikai lankėsi Tarptautiniame Vilniaus oro uoste. Dauguma vaikų nėra lankėsi oro uoste ir iš arti matę lėktuvų, todėl išvyka buvo labai laukta ir pilna įspūdžių.Ekskursija prasidėjo nuo susitikimo su oro uosto atstovėmis ir visiems vaikams puikiai pažįstama A. Lingdren pasakų heroje Pepe Ilgakojine. Pepe Ilgakojine jiems buvo paruošusi daug atrakcijų: mokė vaikus lankstyti popierinius lėktuvėlius, tapė ant veidų, kalbėjo apie svajones ir žaidė įvairiausius žaidimus. Vaikai iš popieriaus lankstė lėktuvėlius ant kurių rašė savo didžiausias svajones, juos paleido į orą ir papuošė oro uosto eglutę. Taip pat, vaikai turėjo galimybę pasijusti tikromis televizijos žvaigždėmis, nes jie buvo filmuojami „LRT televizijos“ operatoriaus ir kalbinami žurnalistės. Į ekskursiją po oro uostą lydėjo Tarptautinio Vilniaus oro uosto Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovas Marius Bružas, kuris atsakė į visus vaikų klausimus. Kaip ir visi oro uosto keleiviai, vaikai praėjo pro patikros postą. Visi kartu autobusu vyko apžiūrėti lėktuvų ir oro uosto teritorijos, kuri yra net 300 hektarų. Iš arti vaikai pamatė kaip lėktuvai kyla ir leidžiasi. Išvykos akcentu tapo apsilankymas labai svarbių asmenų laukiamojoje salėje, kur vaikų laukė vaišės.  Pilni įspūdžių vaikai žadėjo kitą kartą apsilankyti oro uoste, ne kaip ekskursantai, o kaip keleiviai.

VAIKO TEISIŲ KONVENCIJAI – 25-eri

Šiais metais lapkričio 20 dieną pasaulis minėjo JT Vaiko teisių deklaracijos 55-tąsias metines ir JT Vaiko teisių konvencijos 25-metį. Šių svarbių datų nepamiršo ir VO  “Gelbėkit vaikus” Vilniaus struktūrinio padalinio dienos centrai. Minėjime dalyvavo VšĮ „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centras „Šaltinis“, Fabijoniškių vaikų dienos centras „Svajonių laivas“ ir Šeimos centro “Kartu saldu” savanoriai. Snieguotą lapkričio 20 dienos popietė „Šaltinio“ ir „Svajonių laivo“ vaikai susitiko Vilniuje, šalia „Karolinos“ viešbučio. Pažaidę kelis susipažinimo žaidimus, vaikai pristatė savo centruose atliktus darbus, piešinius, kuriose buvo pavaizduotos pagrindinės vaikų teisės ir pareigos. Visi vaikai labiausiai patinkančias teises ir pareigas užrašė ant spalvotų balionų ir draugiškai paleido į orą. Po smagios įžangos visi sugūžėjo į „Karolinos“ boulingą. Jame visą valandą smagiai žaidė boulingą ir bendravo. Dauguma vaikų pirmą kartą apsilankė boulinge, todėl valanda prabėgo nepastebimai ir labai nuotaikingai. Saldžiu renginio akcentu tapo šokoladai. Visos kelionės namo metu vaikai dalinosi įspūdžiais, o socialiniai darbuotojai sulaukė begalės klausimų, kada vėl susitiks abiejų centrų vaikai. Tikimės, jog ir toliau galėsime taip smagiai dalintis patirtimi ir bendradarbiauti.

Kiekvienam vaikui linkime laimingos vaikystės. Sveikiname tėvus ir visus tuos, kurie rūpinasi vaikais. Linkime kiekvieną dieną įsiklausyti į vaiko poreikius ir sugebėti rasti raktą į jo širdį.

Ypatingai norime padėkoti remėjams UAB “LAILENAS”, kurie suteikė vaikams begalinį džiaugsmą, padovanoję šiupsnį geltonų balionų. Dėkojame „Karolinos“ boulingui už suteiktą progą vaikams linksmai praleisti laiką. 

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus" Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis" direktorė

„PENKIOS POJŪČIŲ DIENOS“

  Po įtemptų mokslo metų, „Gelbėkit vaikus“ Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis“ ugdytiniai turėjo puikią galimybę ne tik atgauti fizines ir dvasines jėgas, bet ir pakeliauti, praplėsti savo žinių akiratį, turiningai ir kūrybiškai praleisti laisvalaikį, dalyvaudami vaikų vasaros poilsio stovyklose „Penkios pojūčių dienos“ ir „Europos vidurys“. Bendradarbiaujant su Šeimos centro „Kartu saldu“ partneriais keletas vaikų nuo birželio 9 d. iki 13 d. stovyklavo Birštone “Penkios pojučio dienos”. Vaikai turėjo intensyvią programą: mokėsi fotografuoti, lipdė iš molio, iš gamtinės medžiagos kūrė pojučių takus, plaukė baidarėmis, grojo afrikietiškais būgnais, ėjo į orientacinį miško žygį…., o kur dar maudynės, laisvalaikio žaidimai ir bendravimas.

  Nuo birželio 16 iki 20 d. centro ugdytiniai dalyvavo vaikų vasaros poilsio stovykloje “Europos vidurys”. Kurdami stovyklos plakatą vaikai dirbo grupėse, kuriose buvo išklausoma kiekvieno dalyvio nuomonė ir priimtas bendras sprendimas. Atlikdami šią kūrybingą užduotį vaikai praturtino savo žinias apie europos sąjungą, jos sudėtį, struktūrą ir sužinojo apie europos vidurį. Kitą dieną moksleiviai lankėsi Trakų istoriniame muziejuje ir Šokolado namuose, kuriuose buvo organizuojama edukacinė programa. Vaikai ne tik sužinojo apie šokolado gamybą, kokybę, bet ir gamino įvairias marcipano figūrėles, dalyvavo kūrybingumo konkurse, kuriame laimėjo keletą saldžių prizų, o ir visas pagamintas figūrėles parsivežė namo, kuriomis pavaišino  savo šeimos narius.

  Sekančią dieną stovyklautojai domėjosi gamtos , žemės ekologija, kaip jie kiekvienas gali prie to prisidėti. Kiekviena grupelė vaikų pristatė atliktą užduotį apie antrinių žaliavų rūšiavimą, jų svarbą ir šūkį. Po to vyko individualus kūrybinis darbas iš antrinių žaliavų. Vėliau vaikai savo darbus pristatė mugėje.

  Išaušo rytas kai centro ugdytiniai su daina  iškeliavo į Kauną aplankyti zoologijos sodo gyventojų ir Tado Ivanausko muziejų. Išvydę gausybę gyvūnų vienoje vietoje negalėjo atsistebėti jų įvairove. Dauguma jų pamatė tai ko dar buvo neregėję. Vakarop visi pilni įspūdžių šiek tiek pavargę, bet laimingi sugrįžo į namus.

  Paskutinę stovyklos dieną vyko komandinė viktorina “Domėkis ir žinosi”. Apie tai, ką vaikai sužinojo naujo, kur jie lankėsi ir ką išgirdo. Šios viktorinos pagalba jie įtvirtino savo žinias. Po viktorinos mergaičių ir berniukų grupelės ėjo statyti spektaklį, kuris vadinosi “Statau spektaklį europos vidury”. Ugdytiniai buvo labai aktyvūs, smalsūs ir kūrybingi. Visi buvo apdovanoti padėkomis ir diplomais. Stovyklą vainikavo žaidimai, geros emocijos, kvapni arbata ir dieviško skonio pyragas.

Atiduokime vaikams tai, kas yra geriausia !

Vadovė Vitalija Marijona Zaleckienė

TARP VELYKŲ IR ATVELYKIO

Tarp Velykų ir atvelykio, balandžo 23 d., centre vaikus aplankė PC- Erfurto Ambasadorius Aleksandr Korvin-Petrovskij  iš UAB “Rimi Lietuva” su savo kolegomis. Vaikai svečius pasitiko su savo piešiniais ir atvirukais. Ambasadorius pasveikino vaikus, susipažino ir pristatė savo šaunią komandą. Nedelsiant visi įsitraukė į veiklą. Tikslas buvo užmegsti stiprų bendravimo kontaktą per meninę kūrybinę veiklą. Svečiai pasiūlė vaikams kartu nudažyti ir paruošti margučius. Ilgai netrukus visi kartu pasileido į kiemą žolinėlių rinkti, prisirinkę vyniojo į skiautes, varvino vašką, skutinėjo, o vėliau čia pat merkė į dažus ir virė. Kol kiaušiniai virė, vaikai svečius mokė įvairiausių žaidimų, triukų. Labai greitai užsimezgė tarpusavio bendravimo ryšys. Svečiai stebėjosi vaikų aktyvumu, drąsa ir noru veikti.

Rimi atstovai visus vaikus nustebino gausiomis vaišėmis ir dovanėlėmis, o didžiausią nuostabą sukėlė didžiulis didžiulis atvežtas iš Rimi pagal specialų užsakymą vaikams iškeptas tortas. Centro ugdytiniams dar niekada neteko ragauti tokio didžiulio ir pasakiško skonio torto. Laikas tirpte tirpo. Nei svečiai nei vaikai nenorėjo išsiskirti.Neabejotina, kad abipusis tikslas buvo pasiektas. Vaikai nupiešė susitikimo dienos įspūdžius, o  Rimi atstovai padovanojo vaikams nuotraukų albumą ir pažadėjo iki greito susistikimo vasara.

Nuoširdžiai dėkoju UAB “Rimi Lietuva” administracijai, atstovams, ambasadoriui Aleksandr Korvin-Petrovskij ir jo kolektyvui už iniciatyvą, paramą, kantrybę ir meilę vaikams. Jūsų dėmesys vaikams paliko didžiulį bendravimo įspūdį ir begalinį džiaugsmą.

Vadovė Vitalija Marijona Zaleckienė

VELYKOS

Balandžio  22 d. savanoriai centre organizavo meninę – kūrybinę veiklą „Velykos“, kurios metu vaikai plačiau sužinojo apie  Kristaus kelionę žemėje, šventės simbolius, jų ypatumus. Lauke žaidė įvairius žaidimus, vyko smagi diskusija. Po užsiėmimų visi vaišinosi kvapnia arbata ir bandelėmis.

„ŽINGSNIS PO ŽINGSNIO“

2014 m. balandžio 1 d. “Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centras “Šaltinis” dalyvaudamas Vaikų dienos centrų plėtra savivaldybėse 2014 m,, teikiant nestacionarias dienos socialinės priežiūros paslaugas vaikams ir šeimoms, pradėjo vykdyti naują projektą „Žingsnis po žingsnio“.  Projekto  tikslas - socialinės rizikos ir socialiai remtinose šeimose bei socialinių, psichologinių ir kitokių problemų turinčiose šeimose, augantiems vaikams ir jų šeimos nariams sudaryti galimybę ugdyti ir stiprinti socialinius bei higieninius įgūdžius, užtikrinant laisvalaikio kryptingą užimtumą, suteikiant kompleksinę pagalbą, mažinant socialinę atskirtį ir tenkinant saviraiškos poreikius. Projekte dalyvauja 10  vaikų iš socialiai remtinų ir rizikos grupės šeimų. 

Vitalija Marijona Zaleckienė

„Gelbėkit vaikus" Salininkų vaikų dienos centro „Šaltinis" direktorė

PARTNERIŲ SUSITIKIMAS

Kovo 27 d. vyko partnerių susitikimas, kurio metu viešoji įstaiga Šeimos centras “Kartu saldu” ir “Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centras “Šaltinis”  vadovai,  Vitalija Marijona Zaleckienė ir Kristina Pikune, dalijosi veiklos patirtimi ir numatė strateginį veiklos planą š. m. antram pusmečiui. Tuo pačiu metu  savanoriai kartu su centro auklėtiniais smagiai leido laiką Akropolio Apolo boulinge. Renginį vainikavo picų vakarėlis. Vaikai džiaugėsi pramogomis ir savanorių draugyste.

APLANKĖ ŠEIMOS CENTRO „KARTU SALDU“ SAVANORIAI

Kovo 24 d. vaikų dienos centro auklėtinius aplankė Šeimos centro „Kartu saldu“ savanoriai, kurie pravedė edukacinės programą „Draugystė“. Jos metu vaikams buvo plačiau papasakota kaip yra svarbu tarpusavyje bendrauti ir bendradarbiauti. Kaip visa tai perauga į didžiulę draugystę. Vaikai ne tik dalyvavo programoje, bet ir žaidė įvairius žaidimus, diskutavo ir vykdė meninę kūrybinę veiklą

„BESMEGENIO VARŽYTUVĖS”

  Sausio 24 d. “Gelbėkit vaikus” Salininkų vaikų dienos centras “Šaltinis” organizavo bendrą vaikų ir tėvų renginį „Besmegenio varžytuvės”. Renginys prasidėjo Senio Besmegenio ir Senės Besmegenės laimingos šeimos kūrybine incenizacija. Po jos visi dalyviai susiskirstė į dvi grupes. Vieni palaikė Senį, o kiti Senę. Buvo dvi stipriosios komandos. Varžytuvės prasidėjo rungtimis : kas stipresnis, kas greitesnis, kas vikresnis, tikslus kamuolio perdavimas kojomis, rieda rieda kamuolys, baliono nešimas poroje ir kiti. Po dviejų rungčių į priekį išsiveržė Senio Besmegenio komanda. Vėliau sėkmingai pasivijo ir išlygino rezultatą Senės Besmegenės komanda. Rungtis nugalėjo abipusė draugystė. Senis ir Senė pasidžiaugė savo vikriomis komandomis ir pašmaikštavo, kad kai kurie jų dalyviai galėtų pretenduoti ir į Olimpines žaidynes Sočyje. Besmegeniai buvo labai dosnūs. Visus dalyvius pavaišino saldainiais.

        Bendri tėvų ir vaikų renginiai pirmiausia suteikia vaikams džiaugsmo, kad jų tėveliai yra šalia ir kartu leidžia turiningą laisvalaikį. Tokio pobūdžio renginiai ugdo šeimos bendravimo bei bendradarbiavimo įgūdžius, stiprina tarpusavio santykius. Vaikai įgauna daugiau pasitikėjimo savimi ir savo šeimos nariais.

 

Vadovė Vitalija Marijona Zaleckienė